Účtovná firma vyžadovala non-stop spoľahlivý server s dostupnosťou 99,97% služieb, kvalitným zálohovaním a možnosťou pohodlného rozšírenia v budúcnosti.

Voľba padla na Azure cloud services

Bola zriadená služba Azure Virtual Desktop. Klient nevyužíva resp. nepotrebuje využívať službu ADDS  (Azure Active Directory Domain Services), preto bola virtuálka vytvorená na službe Active Directory (AD-join).

Pri zložitejšich požiadavkách/projektoch som realizoval AVD (po starom WVD)na ADDS spolu s FSlogix kontajnermi, v ktorých mali užívatelia uchované svoje užívateľské profily.

Následne inštalácia aplikácii, v tomto prípade účtovného softvéru. V prípade ak to ten podporuje, resp. nerobí to problémy aplikácia sa užívateľovi spúšťa ako tzv. RemoteApp, teda klient vidí len okno samotnej aplikácie, akoby ju spustil zo svojho PC…  nie celú Pracovnú plochu servera.

Zároveň samozrejmosťou pri konfigurácii AVD je využitie OneDrive služby, kedy end-user dostáva tú výhodu, že pri používaní OneDrive vo svojom PC a zároveň v AVD dostáva možnosť pohodlného a bezpečného presunu/zdielania súborov (príklad: užívateľ uloží export súboru z Pohody na OneDrive v rámci virtuálneho servera a ten súbor sa o chvíľu ukáže zosynchronizovaný aj v jeho lokálnom počítači).

Nastavenie zálohovania virtuálok, a aj samotných SQL databáz (napr. ak ma klient Pohoda SQL). Možnosť škálovania výkonu virtuálky, jednotnosť a jednoduchosť licencovania prístupu,  užívatelia si chvália aj samotné prostredie Pracovnej plochy, keďže sa jedná o Windows 10 resp. 11 Multisession, prostredie Win10 ľudia dôverne poznajú. Výhoda je možnosť pripojiť sa na virtuálku odkiaľkolvek, a to dokonca aj prostredníctvom webového prehľadača.